stemningsbilde
17.02.17Klar for tenkedagsfeiring?
30.08.16Støtte – for å kunne vokse
av: May-Britt Roald
12.05.16Se mennesket innenfor speiderskjorta!
av: May-Britt Roald
17.03.16Vær stolt av lederutdannelsen din!
29.02.16Dagens speidere er morgendagens ledere
29.01.16Vi vil lytte og lære
av: May-Britt Roald
22.12.15God jul, og takk for et flott år!
av: May-Britt Roald
25.11.15Fordi vi bryr oss!
17.11.15Sammen inn i framtida
19.10.15På agendaen
03.09.15Det vanskelige er å bestemme seg
av: Tone Ødegaard
04.08.15Nye speidereventyr
12.06.15God speidersommer!
av: May-Britt Roald
02.06.15Oppdrag friluftsliv når flere!
11.05.15Bomullsbarna tar friluftslivet tilbake
29.04.13Ansvar for folkehelse - vi er beredt
23.04.13Gratulerer med dagen
13.04.13Landsting 2013
av: Knut Slettebak

Se mennesket innenfor speiderskjorta!

av: May-Britt Roald 12.05.2016 kl. 14:25

Våren er kommet, og mange speidere har nylig opplevd sin første patruljetur og kretsbannerkonkurranse. Tusenvis av speidere har deltatt i Speideraksjonen. I april og mai «spretter» speidere ut, med speiderskjorta litt mer synlig enn ellers i året.

Nå nærmer det seg 17. mai, den dagen i året hvor speiderne virkelig synes i lokalmiljøet og heiser flagget til topps i mange kommuner. Hva tenker folk flest når de ser speiderne på nasjonaldagen – er vi et symbol på frihet og demokrati? Jeg tror mange ser noe mer enn speiderskjorta, og at de oppfatter at speideren bidrar med noe som er verdifullt for samfunnet.

Men ser du mennesket som er innenfor speiderskjorta? Har du satt deg ned rundt leirbålet og tatt deg tid til å bli skikkelig kjent med speiderne og lederne dine? Erfart hva som bor i dem når de får muligheten til å vise det?

Mange forteller at speideren er et fristed der de føler at de kan være seg selv. En leirbålsprat i trygge omgivelser fører til at barn og unge åpner seg og prater på en annen måte enn de vanligvis gjør. I et samfunn preget av prestasjonsjag og konkurranse, oppleves speideren som et fristed.

Det er dessverre mange som ikke opplever trygge arenaer i samme grad utenfor speideren. Flere og flere ungdommer, og voksne, blir sittende inne og lever sitt liv gjennom sosiale medier. Det skaper til sist utrygghet, ensomhet og flere nett-troll. Det å bli kjent med mennesket innenfor speiderskjorta handler om å se og bli sett. Jeg vil oppfordre alle ledere til å prioritere leirbålspraten, til å sette av tid og skape den rammen der speiderne føler seg trygge. Det er kanskje den beste måten vi som er rovere og ledere kan bry oss om våre medspeidere på.

Ha en flott 17. mai!

Hilsen fra: Anne Sigstad (13.05.16 13:53)
Så fint skrevet og reflektert, May-Britt! Ha en fin 17. mai!
Hilsen fra: May-Brittt Roald (13.05.16 21:43)
Takk, Anne. Så enkelt med det enkle friluftslivet. I går hadde vi årsmøte i Norsk Friluftsliv og aldri har jeg hørt så mange flotte ord om den innsatsen vi friluftsorganisasjonene gjorde i Friluftslivets år. Regjeringen og departementene er stolte av det vi fikk til. Og vi speiderne tok et skikkelig løft og mobiliserte mange med oss ut i naturen til leirbålsprat. Du laget førstesideoppslaget til friluftslivets år på Sørmarka - året før- artig Anne. Og neste alle hadde speiderfortid. Kort eller lang tid. De hadde lært noe i speideren. Våte soveposer på tur gir lærdom og mestring på neste tur. God 17.mai !
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no