stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENNORD 2017DEBATTENGLISH
Speiderstyrets sagabok
17.02.17Klar for tenkedagsfeiring?
av: May-Britt Roald
30.08.16Støtte – for å kunne vokse
av: May-Britt Roald
12.05.16Se mennesket innenfor speiderskjorta!
av: May-Britt Roald
17.03.16Vær stolt av lederutdannelsen din!
av: May-Britt Roald
29.02.16Dagens speidere er morgendagens ledere
av: May-Britt Roald
29.01.16Vi vil lytte og lære
av: May-Britt Roald
22.12.15God jul, og takk for et flott år!
av: May-Britt Roald
25.11.15Fordi vi bryr oss!
av: May-Britt Roald
17.11.15Sammen inn i framtida
av: May-Britt Roald
19.10.15På agendaen
av: May-Britt Roald
03.09.15Det vanskelige er å bestemme seg
av: Tone Ødegaard
04.08.15Nye speidereventyr
av: May-Britt Roald
12.06.15God speidersommer!
av: May-Britt Roald
02.06.15Oppdrag friluftsliv når flere!
av: May-Britt Roald
11.05.15Bomullsbarna tar friluftslivet tilbake
av: May-Britt Roald
29.04.13Ansvar for folkehelse - vi er beredt
av: Knut Slettebak
23.04.13Gratulerer med dagen
av: Knut Slettebak
13.04.13Landsting 2013
av: Knut Slettebak

Vær stolt av lederutdannelsen din!

av: May-Britt Roald 17.03.2016 kl. 13:00

Det er en godt skjult hemmelighet at speideren er ledertrening fra første dag.

«Speiding er ledelse og demokratiopplæring i sivilsamfunnet. Det har jeg lært i dag», sa tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik under et lunsjseminar om speiding sist fredag.

Norges speiderforbund og Norges KFUK-KFUM-speidere hadde sammen invitert ulike samfunnsaktører til seminaret, som var lagt til Bondeviks arbeidsplass, Oslosenteret for fred og menneskerettigheter. Mer presist var temaet hvordan speiding former morgendagens ledere over hele verden. Mange store musikkartister, idrettsutøvere, ledere og politikere har en fortid i speideren. Ifølge NASA har mer enn to tredjedeler av alle astronauter vært speidere!

Lars Kolind og Vibeke Rieber fra verdensspeiderforbundene sine stiftelser The Baden-Powell World Fellowship og The Olave Baden-Powell Society holdt foredrag og utfordret oss på hvilken historie vi forteller om speideren og hva vi lærer i speideren. De fleste av oss forteller en historie om alle de praktiske ferdighetene vi har lært oss, vi forteller om opplevelsene vi har fått med oss på landsleir, jamboreer og patruljeturene på speiderhytta. Vi forteller om venner for livet og vi forteller om mestring og glede gjennom det enkle friluftslivet. 

Men vi glemmer ofte å fortelle historien om at speiding er lederutdanning fra første dag. Patruljeturen, kretsleiren, landsleiren - vi setter oss mål, vi planlegger, vi lærer ved å gjennomføre planene. Det uforutsette må løses, også i patruljen, vi evaluerer og vi aksepterer feiltrinn, og vi feirer suksessen når vi når målet for haiken.  

Patruljesystemet er helt unikt i speideren. Her har vi mangfold, her trenger vi hverandres ferdigheter. Patruljeføreren må se hver enkelt i patruljen for at oppdrag skal løses, for at alle skal trives. Når det oppstår konflikter, løser vi dem i patruljen.  

Hva har vi med oss fra speideren når vi går inn i voksenlivet og arbeidslivet? Jeg husker min første haik som patruljefører, jeg husker min første leir som troppsleder, jeg husker min første landsleir med ansvar for programetaten. Vi vokser med oppgavene og får stadig større utfordringer. Dette er ledererfaring som trener ansvarsfølelsen, viljen til å holde ut, ønsket om å skape rom for utvikling av menneskene rundt oss. Den erfaringen vi får gjennom lederoppgavene i speideren, ruster oss for utfordringer på andre arenaer.

Jeg oppfordrer dere alle til å fortelle mer om dette, slik at enda flere forstår at speideren er mer enn friluftsliv, det er også lederbygging og demokratiopplæring!

 

 

Hilsen fra: CAto de Savigny (06.05.16 13:59)
Helt enig.
Men kan fremdeles ikke forstå hvorfor forbundet ikke ville akseptere, den gangen dere fikk fremlagt tilbudet om at ledertreningen kunne ende i en universitets bekreftelse. Et diplom fra en høyskole inkludert studiepoeng.
Diplomet var basert på den ledertreningen som forbundet allerede hadde. Og man trengte inge justeringer.
Sic transit...
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no