stemningsbilde
17.02.17Klar for tenkedagsfeiring?
30.08.16Støtte – for å kunne vokse
av: May-Britt Roald
12.05.16Se mennesket innenfor speiderskjorta!
av: May-Britt Roald
17.03.16Vær stolt av lederutdannelsen din!
29.02.16Dagens speidere er morgendagens ledere
29.01.16Vi vil lytte og lære
av: May-Britt Roald
22.12.15God jul, og takk for et flott år!
av: May-Britt Roald
25.11.15Fordi vi bryr oss!
17.11.15Sammen inn i framtida
19.10.15På agendaen
03.09.15Det vanskelige er å bestemme seg
av: Tone Ødegaard
04.08.15Nye speidereventyr
12.06.15God speidersommer!
av: May-Britt Roald
02.06.15Oppdrag friluftsliv når flere!
11.05.15Bomullsbarna tar friluftslivet tilbake
29.04.13Ansvar for folkehelse - vi er beredt
23.04.13Gratulerer med dagen
13.04.13Landsting 2013

På agendaen

av: May-Britt Roald 19.10.2015 kl. 19:26
Jeg sitter på flyet mellom Oslo og Brüssel. Det er hvite skyer, blå himmel og sol så langt øyet kan se. Når du kommer høyt nok opp, ser verden akkurat lik ut for oss alle. Under skyene er vi mennesker, som har fått vår tid på Jorda – til å utgjøre en forskjell. Premissene våre er svært ulike. Norske speidere er privilegerte. I Friluftslivets år har speiderne invitert andre til å klatre i trær og sove ute under åpen himmel. For norske speidere er en natt under åpen himmel en mestringsarena, for barn på flukt er det et helt annet utgangspunkt.

Formålsparagrafen vår handler om å få utvikle mennesker til å ta aktivt ansvar i samfunnet. Lurer du på hva Speiderstyret har vært særlig opptatt av det siste året, så er det menneskene i organisasjonen. Vi har et oppriktig ønske om å legge til rette for at alle skal få utvikle sitt potensiale, og for å bygge broer mellom enkeltpersoner. Enkeltmenneskene i organisasjonen er organisasjonen. Hvordan tar vi best vare på engasjementet deres? Hvordan kan vi skape gode møteplasser, hvordan får vi til enda bedre dialog med medlemmene, og hvordan kan vi støtte lederne i det daglige speiderarbeidet? Rundt om i landet er kretser og grupper forskjellige. Vi har få ansattressurser, sammenlignet med andre organisasjoner, og dermed blir det enda viktigere hvordan vi prioriterer å bruke dem. På neste styremøte står forenkling og støtte til kretser og grupper på agendaen. Et tema da er ytterligere forbedring av medlemssystemet, samt utvikling av andre gode digitale plattformer.

Vi opplever et sterkt økende engasjement blant roverne, og større deltakelse på nasjonale og internasjonale roverarrangement. Det er ikke er Speiderstyrets fortjeneste. Men som styre skal vi legge til rette for at roverne får ta ut sitt potensiale i speideren. Det finnes mange arenaer, og ungdom er ulike. Nå har styret opprettet et internasjonalt utvalg for å legge enda bedre til rette for det internasjonale engasjementet. Vi har blitt utfordret av WAGGGS og WOSM på dette. De vil se flere norske ungdommer engasjere seg i større grad på europeisk nivå. Vi har hatt over 800 deltakere på leir i Japan, og erfarer at speidere som får internasjonale opplevelser blir lenger i speideren. Til sommeren deltar så mange som rundt 150 norske rovere på Roverway i Frankrike. I tillegg skal norske rovere på speidereventyret Explorer Belt i Italia.

I helga har flere hundre norske speidere deltatt på JOTA-JOTI-arrangementer over hele Norge. Kanskje det var den første internasjonale speideropplevelsen for Kari og Ola på 11 år. Jeg fikk snakke med speidere fra 1. Storåsen speidergruppe i Hordaland under arrangementet. Radiospeiding er ikke uaktuelt i vår digitale verden, det utløser en nysgjerrighet som blant annet kan trigge interessen for skolefag som oppleves som teoritunge.

Norge er vertskap for Europakonferansen i 2016. Det er enda en mulighet til å få en smakebit på Europa-politikk i speideren. Om to uker møtes Speiderstyret og styrene for kretser og korps. Speiderpolitikk og prioriteringer fremover står på agendaen da. Europa kommer til Norge for fullt, og hva som blir våre prioriteringer fremover skal representanter for kretser og korps være med og si noe om.

Speiderhilsen
May-Britt

Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no