stemningsbilde
17.02.17Klar for tenkedagsfeiring?
30.08.16Støtte – for å kunne vokse
av: May-Britt Roald
12.05.16Se mennesket innenfor speiderskjorta!
av: May-Britt Roald
17.03.16Vær stolt av lederutdannelsen din!
29.02.16Dagens speidere er morgendagens ledere
29.01.16Vi vil lytte og lære
av: May-Britt Roald
22.12.15God jul, og takk for et flott år!
av: May-Britt Roald
25.11.15Fordi vi bryr oss!
17.11.15Sammen inn i framtida
19.10.15På agendaen
03.09.15Det vanskelige er å bestemme seg
av: Tone Ødegaard
04.08.15Nye speidereventyr
12.06.15God speidersommer!
av: May-Britt Roald
02.06.15Oppdrag friluftsliv når flere!
11.05.15Bomullsbarna tar friluftslivet tilbake
29.04.13Ansvar for folkehelse - vi er beredt
23.04.13Gratulerer med dagen
13.04.13Landsting 2013
av: Knut Slettebak

Det vanskelige er å bestemme seg

av: Tone Ødegaard 03.09.2015 kl. 15:20
I dag har jeg stemt. Bare fem minutter tok det meg å velge en seddel, sette kryss, få stempel og legge alt i en konvolutt. Tenk at jeg med disse enkle handlingene har uttrykt hvordan jeg ønsker at mitt lokalsamfunn skal se ut i fremtiden! Så liten innsats, men samtidig så betydningsfull.

Uansett hvor lett det er, vet jeg at utfordringen ikke er å sette av fem minutter til å gi sin stemme. Utfordringen er å bestemme seg for hva man ønsker, og hvem man bør stemme på for at dette skal bli virkelighet. Aller helst skulle du kanskje gitt stemmen din til et eget speiderparti som styrte etter speiderloven? Fortvil ikke. Sammen med styrekollega Vidar har jeg laget fem spørsmål vi som speidere synes er viktige, og som kan hjelpe deg med å avgjøre hvem som skal få din stemme.

1. Vil partiet gi barne- og ungdomsorganisasjoner økonomisk støtte?

2. Vil partiet legge til rette for at barne- og ungdomsorganisasjoner har egnede lokaler til å drive aktiviteter i?

3. Vil partiet legge til rette for at barn og unge får delta i beslutninger som omhandler dem selv?

4. Ønsker partiet å legge til rette for ferdsel i skog og mark, f.eks. ved å anlegge leirplasser, bålplasser og turstier?

5. Prioriterer partiet å legge utbyggingsområder utenfor hundremeterskogen og friluftsområdene, f.eks. ved å fortette i områder som allerede er bebygd?

Visste du forresten at kommunen i utgangspunktet er den eneste som kan bestemme hvor utbygginger skal skje? Verken fylkeskommunen eller Staten har det vi kaller reguleringsmyndighet i arealsaker. Er du opptatt av å ha tilgjengelige områder for friluftsliv og bevaring av naturverdier, er det derfor ekstra viktig at du stemmer i lokalvalget.

Godt valg!

- Tone

Speiderstyremedlem

Hilsen fra: Steinar Brogeland (02.10.15 10:56)
En sen kommentar, men nå er valget for lengst historie. Noen fortviler mens andre jubler. Partipolitikk skal jeg forsøke å unngå, men følgende historie ønsker jeg å fortelle, selv om noen vil mene at dette er partipolitikk.

"En natt i naturen" havnet midt i innspurten for valget, og i forbindelse med vårt arrangement ble det sendt e-post til 85 politikere i Kragerø med en oppfordring om å bli med. Ordfører hadde allerede sagt ja, noe han også gjorde når vi arrangerte åpningen av Friluftslivets År 2015, eller som ordføreren sier "når Steinar ringer kan jeg som tidligere speider ikke si nei til å være med".

Av 85 e-poster var det kun 2 som svarte og meddelte at de ikke kunne delta på grunn av reise. For å følge opp e-posten ble derfor alle parti-stands besøkt samme dag overnattingen skulle finne sted, med spørsmålet "Hva gjør ditt parti for friluftslivet"? Det ble mange "rare" svar fra unngåelse av å svare, men ville i stedet snakke om et vedtak som var gjort noen dager tidligere om en annen sak. Prioritering av familien vil jeg akseptere som et greit svar, og ble gitt av noen få.

Det morsomste svaret ble gitt av "de grønne" (valget er gjort og anser derfor ikke dette som partipolitikk). På mitt spørsmål om hva partiet gjør for friluftslivet var det tommelen opp. Dette var nettopp det programmet omhandlet, og en redegjørelse ble presentert. Når jeg spurte om representanter ville stille i Studsdalen (et friområde i Kragerø) for "En natt i naturen" ble jeg skuffet...dette kjente de ikke til og det ville være vanskelig å stille på kort varsel (til tross for e-post nær 2 uker tidligere). Partiprogram og politikk kan være forskjellig....

De fleste politiske partier er "like" på mange måter, og derfor er det så viktig at vi som speidere kan være en "observant" samfunns-organisasjon som ønsker at våre etterslekter bl.a. skal få friluftsaktiviteter slik vi selv opplever dem. Å gjøre et valg kan ofte avstedkomme at du velger bort noe som andre prioriterer høyere.

Eventyrene er der ute!

Med speiderhilsen
Steinar Brogeland
Søk i speiding.no