stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENNORD 2017DEBATTENGLISH

Ofte stilte spørsmål (FAQ)

 
Foto: Peder@Songedal.no

Hvordan blir jeg speider?
Ta kontakt med din lokale speidergruppe. Vet du ikke hvordan du skal komme i kontakt med gruppen kan du finne det ut på www.speiding.no/kart eller kontakte forbundskontoret (det sentrale sekretariatet/hovedkontoret) på 22 99 22 30 eller nsf@speiding.no. Det er din lokale speidergruppe som melder deg inn. Noen grupper kan av og til ha ventelister fordi det er så mange på stedet som ønsker å bli speidere.

Hvem kan bli speidere?
Alle over 6-7 år kan bli speidere, men det er noen lokale forskjeller. Undersøk med lokal gruppe om hvor gamle barna må være for å bli med og hvilket tilbud de har for de ulike aldersgrupper.

Hva gjør speidere?
Speidere gjør veldig mye forskjellig. Felles for alle er at vi er mye ute i naturen. Det er imidlertid store lokale forskjeller. Noen speidere er mye på sjøen, mens andre er mest i skogen eller på fjellet. Felles for alle speidere er at vi jobber med et eget treningsprogram som innebærer å løse mange ulike oppgaver. Dette kan du lese mer om på www.speiderbasen.no.

Må en være kristen for å være speider?
Nei, men speideren har en kristen formålsparagraf. Det vil si at man som speider må være åpen for å tro, og av og til delta på religiøse aktiviteter som ”Scouts own” (speider-andakt) og gudstjenester. Speideren er åpen for alle religioner. Ledere trenger ikke avlegge noen form for troskapsløfte.

Drakt
Speideren har ikke noe absolutt krav til drakt. Men de aller fleste speiderne vil gjerne ha både skjorte og skjerf. I tillegg finnes det en del profilartikler som kan kjøpes fra nettbutikken vår. Det kan være at speidergruppa krever at speiderne har drakt, og ofte brukes speiderdrakta ved reise til/fra leir og til mer formelle samlinger.

Informasjon om speiderdrakta og plassering av merker finner du på Speiderbasen - www.speiderbasen.no. Speidermerker er en naturlig del av speiderdrakta. Merkene kan kjøpes i nettbutikken, men noen av dem vil bli utdelt i speidergruppa. Nettbutikken for drakt og profilutstyr finner du på www.speider-sport.no.

Friluftsutstyr
Et aktivt friluftsliv krever en del utstyr. Utstyret må tåle røff bruk og holde barnet/ungdommen varm og tørr. Prisene på godt turutstyr varierer mye. Men det går an å handle billig og godt. Så lenge barnet vokser er det ingen grunn til å kjøpe det dyreste innen turutstyr. Det er heller ikke behov for mange forskjellige typer utstyr. De fleste speiderne trenger gode sko/støvler for turbruk, ulltøy, vind-/vanntett bekledning og tilgang på en sekk som er god å bære. Sovepose og liggeunderlag er også nødvendig. Ellers blir speidere oppfordret til å klare seg heller med få hjelpemidler enn med mange. Mer spesialutstyr som telt, kokeapparat osv. har de fleste speidergruppene til felles bruk.
De lokale speidergruppene kan også gi nærmere informasjon om hva de krever av utstyr.

Tar det mye tid å være speider?
Det avhenger av hvor aktiv en er. De fleste speidere har ukentlige møter. Det er vanlig at en drar på en eller flere helgeturer i løpet av et år. De fleste speidergruppene er også på en ukes leir i løpet av sommeren. Turene, leirene og noen speidermøter krever også noen forberedelser.

Hvor er det speidere i min nærhet?
Du kan høre med kommunen din, se etter oppslag på skolene eller sjekke oversikten på www.speiding.no/kart/. De fleste speidergrupper som har plass til flere medlemmer er listet opp der. Du kan kontakt den lokale kretsen om du har spørsmål om speidergrupper. Se liste over kretser.

Hva er en speidergruppe?
En gruppe er den lokale aktive delen av speideren (et lokallag). Det finnes over 400 NSF-speidergrupper rundt om i landet. De aller fleste byene har en speidergruppe, noen har opptil flere. En speidergruppe består gjerne av en flokk (småspeidere), en tropp (speidere), et roverlag (rovere) og en del ledere.

Hva er en tropp?
Speidere mellom 10 og 16 år er medlemmer i en tropp. En tropp består gjerne av flere patruljer.

Hva er en patrulje?
En patrulje er en liten enhet med tre til ti speidere som mer eller mindre leder seg selv. Speiderne er gjerne omtrent like gamle og de har en patruljefører og en assistent som ledere.

Hva er en patruljefører?
En patruljefører er lederen i en patrulje. Patruljelederen har gjerne med seg en assistent. Patruljen har som regel 3-10 medlemmer.

Hva kreves det av foreldre å ha et barn som er speider?
Ikke så mye, men det er lokale forskjeller. Noen speidergrupper har foreldreforeninger hvor en kan være med og bidra på ulike måter og i ulik grad. Mange grupper trenger for eksempel hjelp til transport i forbindelse med turer og leirer. En del har også dugnader for å få inn penger til driften av speidergruppa eller hytte/speiderhus. I speideren er vi inneforstått med at arbeidstid og andre begrensninger ikke alltid gjør det like enkelt å ta aktivt del i barnas fritidsaktiviteter. I speideren tar vi konsekvensen av dette og ser store fordeler ved å være mange voksne som hver på vår måte kan yte litt. På den måten opprettholder vi kvaliteten på aktivitetene for barna uten å legge beslag på for mye av tiden til hver enkelt voksen. Foreldre er også velkomne både som hjelpeledere og ledere.  Alle nye ledere får tilbud om å delta i speiderens ledertreningsprogram.

Koster det mye å være speider?
Nei. Sammenliknet med andre typiske fritidsaktiviteter er det å være speider noe av det som koster minst, men det er lokale forskjeller: Speiderne betaler kontingent til sin lokale speidergruppe, til kretsen og forbundet. Forbundskontingenten er for tiden på 430 kroner. Kretsene kan ta inntil halvparten av denne kontingenten, mens gruppene står fritt til å fastsette sin kontingent. Dermed varierer den samlede kontingenten fra gruppe til gruppe. Hør gjerne med din speidergruppe lokalt hva den aktuelle medlemskontingenten er og hva den inkluderer! Kontingenten kreves inn samlet av forbundet en gang i året. Det finnes en husstandsrabatt fra 3. person i husstanden.

Hva får man som speider?
Mye! Først og fremst får du morsomme og spennende opplevelser, venner for livet og en av landets beste lederopplæringer. I tillegg får du medlemsbladet Speideren tilsendt fire ganger i året. Du får tilgang til å leie hytter, leirsteder og båter til en rimelig penge. Alle speidere er i tillegg personskadeforsikret på vei til, under og fra alle arrangementer i speiderregi.

Er det trygt å ha barn/ungdom i speideren?
Ja, det er det. Riktignok kan et aktivt speiderliv føre til skader av og til, men det er svært sjelden at det skjer noe alvorlig. Trening i å mestre ulike situasjoner, for eksempel teoretisk og praktisk opplæring i det å yte førstehjelp, er en viktig del av speideren. Skader du deg på en speidertur er du i gode hender! På større, nasjonale arrangementer er det alltid beredskapsgrupper og/eller lege og annet helsepersonell til stede. Beredskapsgruppene består av speidere over 16 år som er godkjente til å takle ulykker og skader. Beredskapsgruppene kan sammenlignes med Røde kors hjelpekorps.

Hvor mange speidere er det per leder?
Det variere mye. Blant de yngste speiderne er det mange voksne ledere. Jo eldre speiderne blir, desto færre ledere forholder de seg til. Men ingen speidere drar på tur uten at noen voksne ledere er informert om hvem som reiser, hvor lenge de blir borte og hvor de skal.

Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Finn din speidergruppe
Vil du bli speider, men finner ikke en gruppe i nærheten. Sjekk ut våre kartsider hvor du enkelt kan søke deg frem til din nærmeste speidergruppe.
Politiattest
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no