stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENFRILUFTSLIVETS ÅRDEBATTENGLISH
30.01.09 Gjør det - bare gjør det!
27.01.09 Ungdomsdelegat søkes!
23.01.09 Få ekstra penger gjennom Grasrotandelen
22.01.09 Finner du fram?
20.01.09 Speiderbasen - langt mer enn en nettside
19.01.09 Prøv Aftenpostens SPEIDER-QUIZ!
14.01.09 Krigen i Gaza - hva er det som skjer?
13.01.09 Gi oss dine ideer!
12.01.09 Fredfull markering
09.01.09 Kjelsåsspeiderne på direkten med NRK
07.01.09 Er du interessert i natur og miljø?
07.01.09 Få med deg et av årets beste lederkurs i februar
07.01.09 Roverne tok ikke juleferie
06.01.09 "Fjære" juledag
Jordbruket er i gang igjen på jordene der landsleiren var.

God gjenbruk etter landsleiren i Stavanger

Publisert: 26.06.2015 kl. 11:33 - sist oppdatert: 29.06.2015 kl. 09:46

På leirområdet har bøndene fått nye grusveier og raiene brukes på nytt.

Nå er det to år siden speiderne koste seg på landsleir i Stavanger og det er to år til vi igjen skal samles til landsleir, denne gangen i Bodø. På Madla i Stavanger er det veldig hyggelig å se at jordene holdt bra gjennom et så stort arrangement og at grunneierne er fornøyd med etterbruken.

- Da det ble klart at vi skulle ha leiren der, ble det avtalt at vi skulle lage en del grusveier som vi trengte for å holde leiren. Etter leiren fjernet vi de fleste veiene, men noen veier ble værende fordi grunneierne ønsket det. Disse veiene brukes i dag og har ført til en mer effektiv drift på jordene, forteller Ivar Anton Nøttestad, daglig leder i Vesterlen krets.

Raiene brukes på nytt

Før leiren ryddet speiderne i gjerder, kratt og boss, jordene fremstår som mer ryddige nå enn før landsleiren og bøndene har fått et større område de bruker til å dyrke, fordi speiderne ryddet.

Nøttestad forteller at grunneierne etter eget ønske overtok både grus og raier etter leiren.

- Raiene har kommet til nytte ved at de blir brukt til roverleir for KM og kretsleirer. Flere andre lag og privatpersoner har også fått hente raier der. Det ligger noen raier igjen, som grunneierne har tenkt til å bruke til ved.


Grunneierne bruker grusveiene som ble etablert til landsleiren. Raiene blir enten brukt på nytt eller gjort om til ved. Foto: Øyvind Pedersen

Han mener det er positivt at raiene gjenbrukes, istedenfor at de ble kjørt vekk etter leiren. De ligger ikke i veien for grunneierne, som har sørget for at de lagres utenfor dyrket mark.

Bodø tenker også på etterbruk

Leirsjef for landsleiren i Bodø i 2017, Peer-Johan Ødegaard, er i full gang med forberedelsene og klar til å følge opp Stavangers gode eksempel.

- Vi er i god dialog med grunneierne i Bodø og veldig opptatt av at leirområdet skal være i god stand når landsleiren er over. Det vil være behov for å gjøre noen tiltak på området for å få på plass den infrastrukturen en stor leir krever. Noen av disse tiltakene vil også kunne være til nytte for Bodøs befolkning, og sammen med kommunen ser vi allerede på mulig etterbruk og synergier mot andre store arrangementer i byen, sier Ødegaard.

Han er opptatt av at arrangementet skal foregå i god speiderånd.

- Utgangspunktet er at når speidere forlater et område, så er det ryddet. «Man etterlater seg ingenting og en takk til grunneier». Det skal vi selvsagt gjøre, sier Ødegaard.


Slik så det ut på jordene under landsleiren i Stavanger sommeren 2013. Foto: Kjetil Jøssang


|
Tekst: Gro StrømsheimFoto: Foto: Ivar Anton Nøttestad
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no