stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENDEBATTENGLISH
En plakat utenfor rådhuset i Liberias hovedstad Monrovia oppfordrer til å bekjempe ebola-utbruddet.

Slåss iherdig for å bekjempe ebola

Publisert: 26.08.2014 kl. 15:48 - sist oppdatert: 27.08.2014 kl. 08:52

Liberia er hardt rammet av utbruddet av den svært dødelige sykdommen ebola. NSFs samarbeidspartner Liberian Girl Guides Association er sterkt engasjert i det krevende arbeidet med å bekjempe spredningen av viruset.

For Liberian Girl Guides Association (LGGA), Liberias speiderpikeforbund, har samfunnsengasjementet de siste ukene dreid seg om å bidra etter beste evne til myndighetenes kamp mot ebola-viruset, som til nå har rammet flere hundre liberianere. En av våre kontaktpersoner hos LGGA, Tonieh Wiles, har sendt en fersk rapport fra speidernes arbeid.

Tonieh Wiles fra LGGA sammen med noen av speiderlederne. Foto: Ellisif R. Vestad.

Tonieh forteller at LGGAs viktigste bidrag er å informere innbyggerne i Liberia om hvordan smitten sprer seg, og om hva de kan gjøre før best mulig å sikre seg mot den, som å vaske hendene med såpe og vann. LGGA har så langt holdt to kurs i hovedstaden Monrovia i samarbeid med landets helseministerium for å skolere speidere og nøkkelpersoner om forebygging av sykdommen, slik at de igjen kan undervise andre.

Å formidle riktig smitteforebygging er noe av det viktigste for å bekjempe en epidemi. Her er en tegning fra en lokal avis i Liberia.

Patruljene tar ansvar
For å spre den viktige kunnskapen raskt og effektivt har LGGA startet en systematisk formidling av informasjon om ebola til alle speidergruppene i landet. Gjennom patruljene sine kan speiderne være aktive i nærmiljøet sitt i kampen for å hindre spredning av ebola. LGGA har opprettet en arbeidsgruppe som følger speidernes formidlingsarbeid. Denne arbeidsgruppa har løpende kontakt med Liberias helseministerium.

Mangel på utstyr
I arbeidet med å forebygge og begrense smitten trengs det også enkelt utstyr, som bøtter, såpe og klor, samt hansker, munnbind og annet beskyttelsesutstyr for helsearbeidere og andre som har kontakt med smittede. Speiderne kjemper iherdig for at helsearbeidere skal få det nødvendige utstyret, som hittil har vært mangelvare flere steder. Det er også behov for å skaffe mat til dem som er sendt til behandlingssentrene.

Den amerikanske legen Kent Brantley blander en bøtte desinfeksjonsmiddel ved et av behandlingssentrene. Brantley ble senere smittet av ebola, men var heldig, og fikk behandling i USA. Han ble nylig erklært frisk igjen.

Viktig samarbeid med Norges speiderforbund
Norges speiderforbunds samarbeid med LGGA innebærer blant annet at NSF bidrar til ledertreningen i Liberia, både finansielt og med kompetanse: – Etter planen skulle vi nå rekruttert to norske speiderledere til å holde kurs for speiderledere i Liberia i november, men dette faller selvsagt bort, forteller Bodil Tærud Day ved forbundskontoret.

– Vi håper at ebolautbruddet snart er under kontroll, og at LGGA igjen kan konsentrere seg om å styrke speiderarbeidet sitt. Forhåpentligvis kan vi ta opp samarbeidet om ledertreningen utpå våren 2015. Liberias speidere bidrar positivt til landets utvikling, og vår støtte er derfor viktig, understreker Bodil Tærud Day.
Tekst: Kirvil KaasaFoto: Flere
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no