stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENDEBATTENGLISH
Fra v.: Linn Maritha Langmyr (18), Aust-Agder krets, Pernille Myklebostad (19), Romsdal og Nordmøre, Mari Skår (18), Blå Kors Speidere, Christine Albech (17), Romerike, og Karl Jakob Nordnæs (18), Gudbrandsdal krets, i en pause på Roverforum.

Vil møtes oftere på Speider- og Roverforum

Publisert: 20.10.2014 kl. 12:06 - sist oppdatert: 20.10.2014 kl. 15:42

På Speiderforum og Roverforum 2014 var meningene mange om alt fra religion i speiderløftet og speiderloven, til hvordan landsleiren i Bodø bør være. Deltakerne mente dessuten at disse foraene bør holdes hvert år.

I forkant av Speidertinget møtes speidere og rovere fra kretsene og korpsene på Speiderforum og Roverforum, og i år var ca. 120 ivrige representanter og observatører samlet til diskusjon, avstemming og valg på Råholt ungdomsskole i Eidsvoll fra 3. til 5. oktober. – Det er en kjempegjeng som er her, fortalte prosjektleder for Speiderforum, Karen Mostad Coward (18), fornøyd. – De er ivrige og engasjerte, og det har vært mange gode diskusjoner.

Speidersjef Knut Slettbak var til stede søndagen, og ble også imponert: – Speiderne og roverne er veldig reflekterte, og det er høy kvalitet på innleggene i debattene.

Mot slutten av helgen var deltakerne slett ikke trøtte, påsto de, bare veldig fornøyde: – Det har vært kjempebra! Vi har diskutert mye, hørt om andres erfaringer, for eksempel hvordan de gjør det med religion i speideren, vi har lært mye om demokrati, og har blitt kjent med andre fra hele landet, oppsummerer speiderrepresentantene Trym (15), Oliver (15), Tuva (14) og Sander (15).

Sander Karlsen, og Tuva Moholdt, Øvre Buskerud krets, Oliver Schultzen, Metodistkirkens speiderkorps, og Trym Bolland, Sør-Trøndelag krets, synes det er interessant på Speiderforum, og at noe av det beste er å møte speidere fra andre kanter av landet.

Lange dager på forum

Deltakerne på Roverforum hadde flere saker til behandling enn Speiderforum, og i en kort pause oppsummerte noen av delegatene det slik: – Gøy, lærerikt, sosialt, tett program og lange dager! Roverne synes det er bra at de blir hørt i viktige saker, og får være med på å bestemme. Ikke alle er like vant til dette fra egen gruppe og krets.

Delegater og observatører diskuterte og stemte over svært ulike saker i løpet av helgen. Noen av sakene var speidertingssaker, hvor foraene skal høres, andre saker var temaer som speiderne og roverne er opptatt av, og hvor meningene deres blir tatt med til Speiderstyret.

Et flertall av delegatene på Roverforum stemte ned forslaget om å fjerne det religiøse elementet fra grunnreglenes § 1-5-2 som gjelder forbundets mål. Nedstemt ble også forslaget om å flytte behandlingen av speiderloven og valgspråket fra Speidernes fellesorganisasjon til Speidertinget i NSF, og å fjerne speiderbønnen fra paragrafen om speideridealene. Roverne er for en ny speiderlov, men med noen tilleggsforslag.

Andre saker på Roverforum

Felles femkamp med KFUK-KFUM-roverne, en elektronisk roverlogg, og Roverforum hvert år er blant signalene fra roverne til Speiderstyret. Roverne vil dessuten ha et større handlingsrom for Roversambandet, som skal ivareta og formidle rovernes interesser innenfor rovering i NSF.

I behandlingen av forslag til ny strategi for Norges speiderforbund understreket årets Roverforum at det er viktig med flere unge talspersoner. Les protokollen fra Roverforum her.

Speiderforum: Vil beholde dagens speiderlov

Et flertall av delegatene på Speiderforum ønsket av flere grunner å beholde dagens speiderlov, og stilte seg ikke bak forslaget om en ny versjon av loven.

Speiderne gleder seg allerede til neste landsleir, og kom opp med flere forslag til innhold til landsleiren i Bodø, bl.a. nattmanøver, portalkonkurranse, vinteraktiviteter, program også for patruljeassistentene, og sjøspeiding for landspeidere.

Ellers ønsker også speiderne seg bl.a. et årlig Speiderforum, aktiviteter med mer «action» for grupper og kretser gjennom samarbeid med leverandører av ekstremsport, og mer nynorskbruk i forbundssammenheng! Les protokollen fra Speiderforum her.

Fra valget av speidertingsrepresentanter fra Speiderforum. Blant både speiderne og roverne var det rift om vervene.

Til Speidertinget

Om knappe to uker er det speiderting, og Karl Fredrik Honningsvåg, Vestfold krets, og Guro Sørli, Nedre Buskerud krets, skal representere Speiderforum, mens Joachim Indrevik, Blå Kors Speidere, og Jardar Grilstad, Sør-Trøndelag krets, er representanter for Roverforum.

Tekst: Kirvil KaasaFoto: Kirvil Kaasa
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no