stemningsbilde
24.02.05 Fredshåpet lever svakt videre
23.02.05 Speiding i Uganda
23.02.05 WAGGGS spørreundersøkelse
23.02.05 Sørlandet tok utfordringen!
18.02.05 EXIT
16.02.05 Etterlysning!
15.02.05 Poltur med verden som klasserom
14.02.05 Gjenoppbyggingsarbeidet går framover
10.02.05 Stem på ditt favorittbilde
10.02.05 Klar for tenkedagsfeiring?
08.02.05 Kom, for alt er klart!
08.02.05 Planer for påsken?
02.02.05 Kurskatalogen 2005
01.02.05 Nesten klart
Å bruke den flotte naturen er trygt så lenge en er godt forberedt og har kunnskap om hvilke situasjoner en bør unngå, mener Torstein Hafsøe.

– Dra ut på tur i påskefjellet!

Publisert: 29.03.2012 kl. 11:34 - sist oppdatert: 29.03.2012 kl. 11:34

I vinter har dessverre flere skiturister omkommet i snøras i fjellet. – Vi synes det er trist hvis folk av den grunn ikke tør å bruke fjellområder til å dra på tur i påskeferien, sier Torstein Hafsøe, leder for Rovernes Beredskapsgrupper.

Selv om Sør-Norge har opplevd sommertemperaturer den siste uka, er det fremdeles steder det er snø i fjellet, først og fremst på Nordvestlandet, i Trøndelagsfylkene og nordover til Finnmark. Torstein Hafsøe anbefaler speiderne å komme seg ut på tur i påskefjellet.

– Å bruke den flotte naturen vår er trygt så lenge en er godt forberedt og har kunnskap om hvilke situasjoner en bør unngå. Vi i Rovernes Beredskapsgrupper bruker å gi tre tips:
1. Gå verken i eller under hellinger som er mer enn 30 grader.
2. Følg Turistforeningens kvistmerkede vinterløyper. Disse legges utenom områder med skredfare, eller stenges av om området skulle være utrygt.
3. Bruk fjellvettreglene!

Torstein Hafsøe, leder for Rovernes Beredskapsgrupper, anbefaler alle speidere å komme seg ut på tur i påskefjellet. (Foto: Rovernes Beredskapsgrupper)

Det kan være vanskelig å vurdere hvor bratt en fjellside er, men med et vanlig turkart (målestokk: 1:50 000) over området kommer du langt: Når det er 1 mm eller mindre avstand mellom høydekurvene på kartet, er det så bratt at det kan være skredfare. Speiderne har også andre smarte knep for å måle hellingsvinkelen, enten med skistaver eller med kompass, se illustrasjonen under fra Speiderboka.

I Speiderboka er det laget en god illustrasjon på hvordan du kan måle hellingsvinkelen. (Illustrasjon: Iver Gjendem)

Rovernes Beredskapsgrupper (RBG) ble etablert i Kristiansand i 1970, og består av sju beredskapsstyrker i Norge. Disse holder til i følgende områder: Troms, Agder, Hordaland, Nedre Buskerud, Romsdal og Nordmøre, Trøndelag og Rogaland. Medlemmene i RBG er speidere, og trenes til å drive godt beredskapsarbeid gjennom friluftsliv, arrangementer og realistiske øvelser. I fjor påske ble Rovernes Beredskapsgrupper tildelt Røde Kors Hjelpekorps sin Fjellskikkpris for sitt mangeårige og målrettede arbeid innen frivillig beredskap. Prisen tildeles personer, grupper eller organisasjoner som har utmerket seg eller vært en god ambassadør innen friluftsliv, gjort mye for sikkerheten i fjellet, eller selv har ferdes naturlig og sikkert i fjellet. Tidligere vinnere av prisen er blant andre Lars Monsen, Arne Næss Sr. og Dronning Sonja.

Tekst: Kirvil KaasaFoto: Espen Willersrud
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no