stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENFRILUFTSLIVETS ÅRDEBATTENGLISH
29.10.04 Roverstevnet
29.10.04 Real vandrertur
28.10.04 Presentasjon av kandidatene til Speiderstyret
26.10.04 Oslospeiderne søker kretssekretær
21.10.04 Spennende skogstur for Grorud-elevene
15.10.04 Skal du på Roverstevnet?
15.10.04 JOTA/JOTI
14.10.04 Les sakspapirene til Speidertinget
13.10.04 Bær bøsse for TV-aksjonen
11.10.04 Valgkomiteens innstilling er klar
08.10.04 Unge speidere har noe å si
07.10.04 Radioen trenger stemmer!
07.10.04 Dugnad for staten
04.10.04 Ravn fra 1. Skougum vant NM i speiding
03.10.04 Det ligger i luften
01.10.04 NM i speiding
Disse tre jentene koste seg med bursdagskake og brus!

Feiret bursdag sammen

Publisert: 07.03.2011 kl. 15:06 - sist oppdatert: 07.03.2011 kl. 15:06

I Laksevåg gikk Norges speiderforbund og KFUK-KFUM-speidergruppene sammen om felles bursdagsfeiring.

23. februar gjennomførte Laksevåg KFUK-KFUM-speidere og 1.Laksevåg speidergruppe i Norges speiderforbund en felles bursdagsfeiring av det nasjonale 100-årsjubileet, i forbindelse med gjennomføringen av jubileumsmerket.Låven på Laksevåg lokalmuseum var for anledningen bursdagslokale.

- Vi startet møtet med åpning hvor Tenkedagsbudskapet fra speidersjefene ble lest. Det ble og fortalt litt om starten på Norsk Speidergutt-Forbund og at speiderarbeidet er 100 år i Norge, forteller Jostein Træen i 1. Laksevåg.

Også i Laksevåg startet speiderarbeidet opp for 100 år siden, noe som blir markert på flere arrangementer utover våren.

- På møtene holder vi på å lære oss gamle speidersanger som er laget i gruppene. Dagens første sang ble laget til 1.Laksevåg NSF sin syv-årsfest i 1918, sier Træen.

Etter åpningen og sang var det på tide å bevege seg ut. I nærområdet var det fem poster som skulle besøkes. Postene var på steder som hadde tilknytning til starten av speiderarbeidet på Laksevåg, og var merket av på gamle kart, som ikke helt stemte med dagens bebyggelse.

- Speiderne fikk se hvor begge gruppene ble stiftet og hadde møtelokaler, hvor utemøtene i nærområdet ble holdt og hvor de møtte opp før de med flagget i spissen gikk på dagsturer og manøvere, forklarer Træen.

Da alle var tilbake på låven, var det tid for en ny sang. Denne gangen en sang til Laksevåg KFUK-KFUM-speidere på 10-årsfesten i 1934.

Før bursdagssangen kunne synges, var det tenning av 100 lys på bursdagskaken. Lysene ble blåst ut og det ble kaker og brus på alle sammen.

Litt om 1.Laksevåg speidergruppe:

• Tidlig på høsten i 1910 begynte noen gutter som bodde i området rundt Laksevåg kirke å møtes i vedboden til Jansonsgaten 9.

• Guttene hadde hørt at det var startet en ny guttebevegelse i England som kalte seg speidere.

• Guttene hadde den første dagsturen i løpet av høsten 1910. Da gikk de fra Laksevåg, gjennom Fyllingsdalen og til Blomsterdalen og Rådalen. Og hjem igjen.

• Under et møte i vedboden i mars/april 1911 banket en ung mann som het Alfred Sunde på døren. Han fortalt at han hadde hørt hva de drev med og lurte på om de ville ha ham som leder.

• Guttene fra vedboden bestemte seg for å ta han til leder, og 18.mai 1911 ble Laxevaag speidertrop stiftet.

• Alfred Sunde skaffet de møtelokaler i daværende Laksevåg bedehus.

• Senere er navnet endret til 1.Laksevåg speidergruppe. Gruppen har drevet uavbrutt siden starten og er idag Hordalands eldste og blant landets eldste eksistrende speidergrupper.

• Utover våren blir det flere markeringer av gruppas 100-årsjubileum.

Gruppa har i femti år hatt felles speiderhus med KFUK-KFUM-speiderne og sammarbeider om mange turer og møter.

Alle speiderne samlet på låven til feiring!
Tekst: Nina Therese Blix og Jostein TræenFoto: Jostein Træen
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no