stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENNORD 2017DEBATTENGLISH

Vil du lage en helt vill landsleir? (23.02.17)

Nå er det mindre enn en uke igjen til landsleirpåmeldingen stenger. Så langt har over 7500...

Skikkelig kursvær på fjellederkurset (21.02.17)

Været bidro bra til å legge til rette for gode kursforhold på årets Fjellederkurs ved...

Synlighetsprisen 2016 til 7. Oslo! (02.02.17)

7. Oslo speidergruppe er vinner av Synlighetsprisen 2016. Også 1. Godvik sjøspeidergruppe...

Kontonummer mangler på kontingentgiro (30.01.17)

Denne uka kommer kontingentgiroen for 2017 i posten. Dessverre mangler kontonummeret og...

Bli med på å feire verdensspeidingen! (27.01.17)

Nå er tenkedagen her, og i år er WAGGGS’ opplegg for tenkedagen for første gang oversatt...

Bli med på «Ung talspersonkurs» på Island (27.01.17)

“Speak it up!”: Young Spokesperson training on external representation and communication...

Helseministeren åpnet flunkende nytt speiderlokale (25.01.17)

Helseminister Bent Høie (H) hadde speiderskjerfet rundt halsen da han sist uke åpnet Godeset...

Bli med på å feire verdensspeidingen!

Publisert: 27.01.2017 kl. 13:12 - sist oppdatert: 23.02.2017 kl. 11:58

Nå er tenkedagen her, og i år er WAGGGS’ opplegg for tenkedagen for første gang oversatt til norsk og klart til bruk for gruppene.

Internasjonalt utvalg, som ble etablert i 2015 for å fremme internasjonal speiding i forbundet, har sett nærmere på hvordan de kan gjøre nettopp det. Det første av flere tiltak som kommer utover våren, er å bringe litt av det internasjonale programmateriellet inn i norsk speiding. Leder Eirik Ulltang Birkeland er veldig fornøyd med nå å kunne presentere tenkedagsmateriellet for 2017 i norsk språkdrakt: – Det er gøy å kunne lansere noe som gjør at norske speidere kan få være med på akkurat de samme aktivitetene som andre speidere i hele verden. Det handler om å vise frem og få oppleve størrelsen på dette verdensfellesskapet vi kaller speiding, sier han.

Ta med kjente eller ukjente venner på speidermøtet

Temaet for årets tenkedag er Grow – altså det å vokse. Det handler både om personlig vekst for speiderne, slik at programaktivitetene går til kjernen av formålsparagrafen vår, og om vekst i konkret forstand – det å la flere få oppleve den spennende bevegelsen vår. Opplegget går ut på å finne en gruppering i lokalsamfunnet som ikke er med i speideren, og invitere dem til å bli med på tenkedagsfeiringen. Denne grupperingen kan være alt fra en annen organisasjon, til en gjeng venner.

Dere får et fiks ferdig programopplegg med en rekke aktiviteter som går inn i en skattejakt for speiderne og de andre som er med på møtet. Sammen skal de finne kimene til endring – både for seg selv og samfunnet rundt seg. Gruppene står fritt til å organisere dette som de vil ut fra rammene i opplegget, og som en ekstra gulrot er det selvsagt et merke å få kjøpt på Speider-sport for dem som fullfører opplegget. Tenkedagen er 22. februar, men velg den dagen som passer best for dere, eller spre noe av det på et ekstra møte, hvis dere vil det.

Rett inn i strategien vår

Ser vi på Norges speiderforbunds arbeidsplan for 2017–2018, som ble vedtatt av Speidertinget i fjor høst, ser vi at opplegget går rett inn i punktet om at vi skal «gi flere i samfunnet vårt opplevelse av vennskap, eventyr og mestring», og «vise samfunnsansvar ved å ta med oss nye venner og nye målgrupper på tur». Dette begeistrer speidersjef May-Britt Roald: – Det er fint når vi ser at det vi driver med her hjemme også henger sammen med det som er viktig ute i verden! Jeg håper mange grupper over hele landet bruker denne muligheten til å få opplegg for ett eller flere speidermøter rett opp i hendene, sier hun.

Viktig å fremme WAGGGS-speidingen

Det har også vært et strategisk viktig mål å vise frem det WAGGGS arbeider med, og at aktivitetsmateriellet deres kan passe godt både for gutter og jenter. Speidernes fellesorganisasjon har to likeverdige medlemskap i WAGGGS og WOSM, og da er det også viktig at dette gjenspeiler seg i speiderprogrammet, mener Tone Ødegaard, som er medlem av Speiderstyret og International Commissioner for WAGGGS i Norges speiderforbund:

– Av og til kan det være vi glemmer at vi har to medlemskap på verdensplan, og WAGGGS kommer noen ganger litt i skyggen. Jeg håper mange blir med og bruker dette gode opplegget, og at vi får se mange flotte bilder fra tenkedagsfeiringen rundt i gruppene!

Det oversatte opplegget for tenkedagen finner du her.
|
Tekst: Kirvil KaasaFoto: Ukjent
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no