stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENNORD 2017DEBATTENGLISH

Vil du lage en helt vill landsleir? (23.02.17)

Nå er det mindre enn en uke igjen til landsleirpåmeldingen stenger. Så langt har over 7500...

Skikkelig kursvær på fjellederkurset (21.02.17)

Været bidro bra til å legge til rette for gode kursforhold på årets Fjellederkurs ved...

Synlighetsprisen 2016 til 7. Oslo! (02.02.17)

7. Oslo speidergruppe er vinner av Synlighetsprisen 2016. Også 1. Godvik sjøspeidergruppe...

Kontonummer mangler på kontingentgiro (30.01.17)

Denne uka kommer kontingentgiroen for 2017 i posten. Dessverre mangler kontonummeret og...

Bli med på å feire verdensspeidingen! (27.01.17)

Nå er tenkedagen her, og i år er WAGGGS’ opplegg for tenkedagen for første gang oversatt...

Bli med på «Ung talspersonkurs» på Island (27.01.17)

“Speak it up!”: Young Spokesperson training on external representation and communication...

Helseministeren åpnet flunkende nytt speiderlokale (25.01.17)

Helseminister Bent Høie (H) hadde speiderskjerfet rundt halsen da han sist uke åpnet Godeset...

Helse- og omsorgsminsiteren fikk æren av å være snorklipper for speiderbasen, for anledningen var snor byttet ut med tau, og saks med øks.

Helseministeren åpnet flunkende nytt speiderlokale

Publisert: 25.01.2017 kl. 13:50 - sist oppdatert: 25.01.2017 kl. 16:16

Helseminister Bent Høie (H) hadde speiderskjerfet rundt halsen da han sist uke åpnet Godeset flotte, nye bygg som skal være åpent for alle. – Speiderne har alltid vært framtidsrettet og tenkt nytt, og det viser de også med dette huset, sa Høie.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie var sist fredag på besøk hos Godeset speidergruppe i Stavanger for å for å kutte tauet som markerte åpningen av det nye, moderne speiderhuset, som gruppa kaller for en speiderbase.

– Jeg har ansvar for folkehelsen, og en del av det er å være med på å legge til rette for aktivitet blant barn og unge, poengterte ministeren. – Helsen du opparbeider deg som ung, har du med deg resten av livet, sa Høie, og la til at han synes speideren gjør en god jobb, både når det gjelder det sosiale og for folkehelsen.

Den nye basen skal være åpen for alle, og Høie håper det kan være med på å få folk opp av sofaen, og ut i naturen. – Det er viktig å ikke legge listen for høyt når det gjelder helse, og bare det å gå en halvtime hver dag har stor verdi. Speiderne har alltid vært framtidsrettet og tenkt nytt, og det viser de også med dette huset.

Framtidens speiderhus

Da godesetspeiderne skulle finne nye lokaler, hadde de på forhånd en gjennomgang av behovet.

– Vi fant ut at vi ikke har behov for et stort speiderhus, men en base i friområdene, gjerne i nærområdet der folk flest bor, sier Ivar Anton Nøttestad, daglig leder i Vesterlen speiderkrets.

Tanken bak det nye bygget er at det kan benyttes av andre grupper og beboere i nærområdet.

– Vi har tro på at dette kan bli framtidens speiderhus. Speideren er folkehelse på høyt nivå. Å få folk til å bruke nærområdene, og, ikke minst, å gjøre det enkelt å bruke nærområdene, er det vi ivrer for. Både for speidere, men også for andre. Og det håper vi å gjøre ved å stille dette bygget til disposisjon for alle, sier leder for Vesterlen speiderkrets, Ivar Anton Nøttestad.

Bygget skal gi speiderne, og alle andre som måtte være i området, ly mot vær og vind. Det har, i speidernes ånd, en bålplass i midten.

Både helseminister Høie og Stavangers ordfører, og tidligere speider, Christine Sagen Helgø, fikk omvisning i den nye speiderbasen fredag.

– Forskjellen på en speiderbase og speiderhytte er kanskje ikke så stor, men dette bygget er jo annerledes, siden det er åpent for alle. Noen har kanskje opplevd det som at speideren låser seg inn i en kjeller et sted. Her er det lagt til rette for at det alltid er åpent, og turgåere i området kan bruke det som det passer dem, sier Nøttestad. Han håper at bygget kan inspirere andre, og deler gjerne erfaringer, meninger og plantegninger med dem som ønsker det.

Plusspoeng for speiderskjerf?

Minister Bent Høie har ikke vært speider selv: – Det er første gang jeg har på meg et speiderskjerf, men jeg må se om jeg kan få tatt det med tilbake til kontoret, da får jeg nok plusspoeng hos sjefen.

Sjefen han referer til er statsminister Erna Solberg, som i flere sammenhenger har uttalt at hun lærte seg å være leder da hun i sin tid var speider.

Helseminister Bent Høie med speiderskjerf og NORD-skjerfknute hilser på visekretsleder Trond Haugland. Daglig leder i Vesterlen krets, Ivar Anton Nøttestad, gleder seg over det nye bygget og over fint besøk.

Imponert speidersjef

Speidersjef May-Britt Roald er stolt av hva speiderne har fått til med det nye bygget: – Her har gruppa og kretsen tenkt nytt og inkluderende, de har samarbeidet med andre, og inviterer folk i nærmiljøet til å bruke basen sammen med dem. Det er helt i tråd med visjonen vår om at speidingen skal nå flere, og dessuten er det samfunnsansvar i praksis. Jeg er imponert, og jeg oppfordrer andre grupper og kretser til å la seg inspirere av speiderne i Stavanger til å vurdere nye løsninger og muligheter lokalt.

|
Tekst: Kirvil KaasaFoto: Tone Helene Oskarsen
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no