stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENNORD 2017DEBATTENGLISH

Vil du lage en helt vill landsleir? (23.02.17)

Nå er det mindre enn en uke igjen til landsleirpåmeldingen stenger. Så langt har over 7500...

Skikkelig kursvær på fjellederkurset (21.02.17)

Været bidro bra til å legge til rette for gode kursforhold på årets Fjellederkurs ved...

Synlighetsprisen 2016 til 7. Oslo! (02.02.17)

7. Oslo speidergruppe er vinner av Synlighetsprisen 2016. Også 1. Godvik sjøspeidergruppe...

Kontonummer mangler på kontingentgiro (30.01.17)

Denne uka kommer kontingentgiroen for 2017 i posten. Dessverre mangler kontonummeret og...

Bli med på å feire verdensspeidingen! (27.01.17)

Nå er tenkedagen her, og i år er WAGGGS’ opplegg for tenkedagen for første gang oversatt...

Bli med på «Ung talspersonkurs» på Island (27.01.17)

“Speak it up!”: Young Spokesperson training on external representation and communication...

Helseministeren åpnet flunkende nytt speiderlokale (25.01.17)

Helseminister Bent Høie (H) hadde speiderskjerfet rundt halsen da han sist uke åpnet Godeset...

Det er lange avstander i Uganda. Her er Silje på vei ut av Flyktninghjelpens bil under feltturen sist uke.

– Vi kan ofre én kveld for dem som har ofret alt!

Publisert: 19.01.2017 kl. 16:19 - sist oppdatert: 20.01.2017 kl. 09:04

Silje Kroken (20) fra 1. Bekkelaget speidergruppe er feltreporter for Speideraksjonen 2017, og er nettopp kommet hjem fra en felttur i Uganda sammen med Flyktninghjelpen.

Det er bare få dager siden Silje landet på Gardermoen igjen, etter en lang reise fra Kampala i Uganda, via Quatar. Hun gjør seg mange tanker etter opplevelsene og inntrykkene, men bobler også over av entusiasme: – Jeg ble utrolig imponert da jeg så Flyktninghjelpens arbeid for å gi flyktingene en trygg overgang fra en urolig tilværelse, til struktur og utdanning!

Flyktningene Silje snakker om er for det meste barn og kvinner som har flyktet fra det borgerkrigherjede Sør-Sudan, verdens yngste nasjon. Uganda har tatt imot mer enn en halv million sør-sudanesere som mangler det meste når de har passert landegrensen. – Vi kan ofre én kveld av vår speiderhverdag for dem som har ofret alt for å få en bedre fremtid, mener Silje.

Klump i magen
Pengene fra Speideraksjonen 2017 går til noen av Flyktninghjelpens prosjekter i Uganda, først og fremst til skole og yrkesutdanning. Silje rakk å besøke noen av disse, og møtte jenter og gutter som har en ganske annen hverdag enn deg og meg: – Jeg så barna i øynene, jeg pustet den samme luften som de gjorde. De er barn akkurat som her hjemme, men med en historie jeg får klump i magen av å tenke på.


Utstyrt med kameraveske over skulderen og en solid notatbok: Silje på oppdrag i Uganda for Speideraksjonen. Sola er skarp noen få grader nord for Ekvator.

Nå begynner arbeidet med å formidle inntrykkene og historiene fra Uganda. Silje har filmet og intervjuet og tatt bilder, og det skal bli til årets aksjonsstoff for speidergruppene. Speideraksjonen går gjennom hele april, som i fjor, men det er opp til hver gruppe når og hvordan de ønsker å gjennomføre aksjonen. – Jeg håper virkelig at du og gruppa di skal bli med på årets aksjon, dere kan gjøre det så enkelt eller så omfattende dere vil, minner Silje om.

Her og i Speideren nummer 1 (kommer i mars) kan du etterhvert lese mer om Speideraksjonen 2017. Følg også Speideraksjonen på Facebook, der Silje kommer til å legge ut bilder og korte filmklipp fra et speidereventyr utenom det vanlige.
|
Tekst: Kirvil KaasaFoto: Veronika Pedersen
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no