stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENNORD 2017DEBATTENGLISH

– Vi kan ofre én kveld for dem som har ofret alt! (19.01.17)

Silje Kroken (20) fra 1. Bekkelaget speidergruppe er feltreporter for Speideraksjonen 2017, og...

Ny generalsekretær ansatt (13.01.17)

Knut Harald Ulland (52 år) er ansatt som ny generalsekretær i Norges speiderforbund. –...

Lær å takle vinterfjellets snø, vind og mørke (10.01.17)

Ni intense dager på fjellederkurs ga speiderne ny kunnskap og nye venner. Nå kan du melde...

Alle vil til Nord! (05.01.17)

Torsdag 5. januar kl. 20.17 åpnet påmeldingen til Nord 2017. Responsen var så enorm at det...

I morgen åpner påmeldingen til Nord 2017! (04.01.17)

Torsdag 5. januar klokka 20:17 åpner påmeldingen til landsleiren Nord. Det markeres med...

Nye friluftsskoler i 2017 (21.12.16)

Speidergrupper arrangerte en rekke friluftsskoler for barn og unge i 2016. Nå fortsetter vi...

Vil du være med på å skape speiderpolitikk på verdensplan? (20.12.16)

Hvert tredje år avholder WOSM sin verdenskonferanse, og i 2017 skal den arrangeres i...

Ledertrenere skal få mulighet til å delta på samlinger og kurs.

Husk å følge opp ledertrenerne

Publisert: 08.02.2016 kl. 14:01 - sist oppdatert: 08.02.2016 kl. 14:35

Komite speiding oppfordrer kretsene til å gjennomføre samtaler med ledertrenerne i løpet av de neste fire ukene.

Et av kretsenes aller viktigste ansvarsområder er ledertreningen. De skal sørge for at informasjon om kurs er godt tilgjengelig, og oppfordre gruppene, lederne, patruljeførerne og -assistentene sine til å delta på kurs.

Opprette ledertrenerpatrulje

Gode kurs forutsetter dyktige ledertrenere, og kretser har ansvar for oppfølging av ledertrenerne. Komite speiding minner om dette ansvaret.

– I september 2015 ble det vedtatt nye retningslinjer for ledertreningen i Norges speiderforbund. Regionene er formelt sett fjernet, og ledertreneroppfølgingen ligger hos kretsene, forklarer Bjørn Erik Hjellset fra Komite speiding.

Kretser skal blant annet opprette en ledertrenerpatrulje for kretsens oppnevnte ledertrenere og avholde et årlig samarbeidsmøte med ledertrenerne. Ledertrenerne skal få nødvendig informasjon og få mulighet til å delta på samlinger for faglig påfyll og nettverksbygging, og da er dialog viktig.

– Vi oppfordrer kretsene til å invitere til og gjennomføre oppfølgingssamtaler med alle ledertrenerne sine. I år håper vi at de gjør dette før KL/KS, altså før 11. mars, sier Bjørn Erik.

Mye nyttig materiell

Materiellet som ledertrenerne har til disposisjon, blir oppdatert og videreutviklet med ujevne mellomrom. Heftet «Ledelse i NSF» er blitt oppdatert og publisert på ledertrenersidene. Det er viktig at kretsen informerer sine ledertrenere om dette heftet, som er et nyttig verktøy for den som skal holde kurs for ledere, rovere og speidere.


Ledertrening utendørs på Veilederkurs i friluftsliv i fjor.

En annen nyhet er Lederstart-pakke for kretser, som inkluderer blant annet rutiner for oppfølging av nye ledere, et elektronisk opplegg for introkurset og forslag til gjennomføring av ledersamtalen. En foreløpig versjon av denne pakka ble presentert på Ledertrenersamlingen i januar 2016, og en oppdatert versjon vil bli lagt ut på ledertrenersidene og speiderbasen.no om kort tid.

Siden det er kretsen som har ansvar for at ledersamtalen gjennomføres, kan det være nyttig å ta opp dette temaet på møtet med ledertrenerne. Det er ønskelig at kretsene lager egne rutiner for oppfølgingen av nye ledere og gjennomføringen av ledersamtalen, med utgangspunkt i Lederstart-pakka.

Egen sekk

Det er også laget egne ledertrenersekker med den nye ledertrenerlogoen. Sekkene er romslige og solide, og egner seg godt til oppbevaring av ting og tang man trenger når man skal holde kurs. En slik sekk er med på å synliggjøre ledertrenerne, og kan gi dem følelse av å bli satt pris på. Det kan passe fint å dele dem ut i forbindelse med møtet med ledertrenerne i kretsen. Ledertrenersekken selges hos Speider-sport for 599 kroner, mens veiledende pris på den er 1299 kroner.

|
Tekst: Gro StrømsheimFoto: Heidi Ryen
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no