stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENFRILUFTSLIVETS ÅRDEBATTENGLISH

Friluftsskolen i regi av speiderne! (08.02.16)

Norges speiderforbund søker etter speidergrupper og kretser som kan tenke seg å gi et...

Trenger dere hjelp til å få nye speidere? (27.05.16)

Husk at vi har mye godt og gratis materiell som dere kan bruke for å verve nye medlemmer til...

Spf-styret fattet ny beslutning i jamboreesaken (24.05.16)

Styret i Speidernes fellesorganisasjon (Spf) har fattet nytt vedtak i saken om fordeling av...

Tilbyr speidermoro i sommerferien (19.05.16)

I juni, juli og august er det flere muligheter for ikke-speidere til å fylle ferien med...

Ledig stilling som generalsekretær (11.05.16)

Norges speiderforbund skal ansette ny generalsekretær som skal lede og utvikle...

Rapport om organisasjonsstruktur til høring (10.05.16)

Rapporten fra Arbeidsgruppe organisasjonsstruktur er nå lagt ut på speiding.no til høring,...

Er du klar for 17. mai? (10.05.16)

Nå er det på tide å stryke speiderskjorta og feste alle merkene du har glemt å sy på.

Ledertrenere skal få mulighet til å delta på samlinger og kurs.

Husk å følge opp ledertrenerne

Publisert: 08.02.2016 kl. 14:01 - sist oppdatert: 08.02.2016 kl. 14:35

Komite speiding oppfordrer kretsene til å gjennomføre samtaler med ledertrenerne i løpet av de neste fire ukene.

Et av kretsenes aller viktigste ansvarsområder er ledertreningen. De skal sørge for at informasjon om kurs er godt tilgjengelig, og oppfordre gruppene, lederne, patruljeførerne og -assistentene sine til å delta på kurs.

Opprette ledertrenerpatrulje

Gode kurs forutsetter dyktige ledertrenere, og kretser har ansvar for oppfølging av ledertrenerne. Komite speiding minner om dette ansvaret.

– I september 2015 ble det vedtatt nye retningslinjer for ledertreningen i Norges speiderforbund. Regionene er formelt sett fjernet, og ledertreneroppfølgingen ligger hos kretsene, forklarer Bjørn Erik Hjellset fra Komite speiding.

Kretser skal blant annet opprette en ledertrenerpatrulje for kretsens oppnevnte ledertrenere og avholde et årlig samarbeidsmøte med ledertrenerne. Ledertrenerne skal få nødvendig informasjon og få mulighet til å delta på samlinger for faglig påfyll og nettverksbygging, og da er dialog viktig.

– Vi oppfordrer kretsene til å invitere til og gjennomføre oppfølgingssamtaler med alle ledertrenerne sine. I år håper vi at de gjør dette før KL/KS, altså før 11. mars, sier Bjørn Erik.

Mye nyttig materiell

Materiellet som ledertrenerne har til disposisjon, blir oppdatert og videreutviklet med ujevne mellomrom. Heftet «Ledelse i NSF» er blitt oppdatert og publisert på ledertrenersidene. Det er viktig at kretsen informerer sine ledertrenere om dette heftet, som er et nyttig verktøy for den som skal holde kurs for ledere, rovere og speidere.


Ledertrening utendørs på Veilederkurs i friluftsliv i fjor.

En annen nyhet er Lederstart-pakke for kretser, som inkluderer blant annet rutiner for oppfølging av nye ledere, et elektronisk opplegg for introkurset og forslag til gjennomføring av ledersamtalen. En foreløpig versjon av denne pakka ble presentert på Ledertrenersamlingen i januar 2016, og en oppdatert versjon vil bli lagt ut på ledertrenersidene og speiderbasen.no om kort tid.

Siden det er kretsen som har ansvar for at ledersamtalen gjennomføres, kan det være nyttig å ta opp dette temaet på møtet med ledertrenerne. Det er ønskelig at kretsene lager egne rutiner for oppfølgingen av nye ledere og gjennomføringen av ledersamtalen, med utgangspunkt i Lederstart-pakka.

Egen sekk

Det er også laget egne ledertrenersekker med den nye ledertrenerlogoen. Sekkene er romslige og solide, og egner seg godt til oppbevaring av ting og tang man trenger når man skal holde kurs. En slik sekk er med på å synliggjøre ledertrenerne, og kan gi dem følelse av å bli satt pris på. Det kan passe fint å dele dem ut i forbindelse med møtet med ledertrenerne i kretsen. Ledertrenersekken selges hos Speider-sport for 599 kroner, mens veiledende pris på den er 1299 kroner.

|
Tekst: Gro StrømsheimFoto: Heidi Ryen
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no