stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENNORD 2017DEBATTENGLISH

Treningsprogrammet skifter navn (08.12.16)

Treningsprogrammet har fått nytt navn, nå heter det speiderprogrammet.

Stornes leirsted er solgt (06.12.16)

Stornes leirsted i Åmli i Vest-Agder er solgt for 1,55 millioner kroner. – Summen ble...

Dugnadsdagen! (05.12.16)

5. desember er FNs internasjonale dag for frivillighet, den viktigste ressursen for både...

Vertskap for Speider- og Roverforum og Speidertinget 2018 søkes (02.12.16)

Vil dere være med på å arrangere Speidertinget og/eller Speider- og Roverforum i 2018?

Fint besøk på Slottet (30.11.16)

Tirsdag tok Kronprinsesse Mette-Marit imot tre speidere på Slottet. Marie Øvrum, Henrik Moum...

Følg Fredslyset (25.11.16)

Fredslyset spres nå gjennom hele landet.

Nytt Speideren med mye landsleirstoff (24.11.16)

Temaet for årets siste Speideren er LEIR, og bladet inneholder mye stoff om Nord 2017 for...

Nesten alle barna i Libanon som vi møtte, drømmer om å bli lege eller lærer.

Husk på Speideraksjonen!

Publisert: 07.01.2016 kl. 12:31 - sist oppdatert: 31.03.2016 kl. 11:21

Ikke glem å sette av tid til å delta på Speideraksjonen en gang i løpet av april. De innsamlede pengene går til syriske flyktninger i Libanon, som trenger hjelpen nå mer enn noensinne.

Nytt i år er at Speideraksjonen er utvidet til en hel måned, dere kan gjennomføre deres aksjon akkurat når dere vil i løpet av april. Dermed kolliderer den ikke med andre speideraktiviteter dere planlegger. Sett av noen timer til å gå med bøsser en kveld, selge boller på torget eller arrangere noe annet der dere samtidig kan samle inn penger til aksjonen.

I fjor samlet speidere over hele Norge inn mer enn 1,3 millioner kroner til Flyktninghjelpens arbeid for syriske flyktninger i Libanon. Krisen i Syria har dessverre ikke blitt mindre i løpet av året som har gått, tvert i mot har enda flere mennesker blitt drevet på flukt, og pengene vi samler inn i år vil gå til det samme formålet som i fjor.

Gir barna glede og håp

Flyktninghjelpen driver flere skoler i flyktningeleirer i Libanon. Skolen er enormt viktig for barna som lever et liv på flukt, det gir dem et kjærkomment avbrekk fra livet i leiren og en følelse av vanlig hverdagsliv i noen timer. Utdanning er også avgjørende for at de skal klare å skape seg en fremtid, enten i Syria når det blir fred, eller i et nytt land.


Å få gå på skolen gir barna glede, verdifull kunnskap og håp for framtiden.

Som Norge og Sverige

Speider Carl-Frederic Salicath var i desember på tur til Libanon sammen med Flyktninghjelpen og lærte mye om forholdet mellom de to nabolandene.

- Libanon er et lite land, som har gjort enormt mye for naboene sine. Forholdet mellom Libanon og Syria er kulturelt sett litt som Norge og Sverige. De forstår hverandres språk, de reiste på helgeturer til hverandres hovedsteder, og i Libanon finner man "Syria-vitser" lik de vi har for svensker. Men den enorme flyktningstrømmen utgjør en enorm prøvelse for infrastruktur og offentlig tjenester.
Han var imponert over innsatsen til de lokale ansatte i Flyktninghjelpen.
- Det var fantastisk å se den innsatsen Flyktninghjelpen gjør for barna. Det er mange dråper i et stort hav, men det er tydelig at skoledagen, korøvingen og andre programmer Flyktninghjelpen driver har veldig mye å si for dagliglivet til barna og ungdommene jeg møtte. Flyktninghjelpens lokale ansatte ser hvor skoen trykker, og gjør en ubeskrivelig innsats med de få midlene de har, tydelig drevet av et kraftig personlig engasjement, sier han.

Du kan lese Carl-Frederics reportasjer i årets første utgave av Speideren, som kommer i postkassen i februar.

Her kan du lese reportasjene fra Libanon som sto i Speideren nr. 1 i 2015.

Verre situasjon

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland er imponert over speidernes innsats, og understreker at bidraget utgjør en forskjell for barna i Libanon. Situasjonen for syriske barn og voksne har blitt enda verre det siste året.

– Forholdene de lever under har forverret seg dramatisk, og flyktningene tvinges til å ta ekstreme valg. Et økt antall syrere velger nå enten å vende tilbake til den krigssonen de flyktet fra, eller å risikere livet ved å dra til Europa. Vi må hjelpe Syrias naboland, som Libanon, med å gi flyktningene muligheten til å leve verdige liv, slik at de kan bidra positivt i de samfunnene som huser dem, sier Egeland til Flyktninghjelpens magasin Perspektiv.

Les mer om Flyktninghjelpens arbeid i Libanon og om situasjonen i Syria.


Libanon har tatt imot flere enn en million flyktninger fra Syria.
|
Tekst: Gro StrømsheimFoto: CF Salicath
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no