stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENFRILUFTSLIVETS ÅRDEBATTENGLISH

Friluftsskolen i regi av speiderne! (08.02.16)

Norges speiderforbund søker etter speidergrupper og kretser som kan tenke seg å gi et...

Spf-styret fattet ny beslutning i jamboreesaken (24.05.16)

Styret i Speidernes fellesorganisasjon (Spf) har fattet nytt vedtak i saken om fordeling av...

Tilbyr speidermoro i sommerferien (19.05.16)

I juni, juli og august er det flere muligheter for ikke-speidere til å fylle ferien med...

Ledig stilling som generalsekretær (11.05.16)

Norges speiderforbund skal ansette ny generalsekretær som skal lede og utvikle...

Rapport om organisasjonsstruktur til høring (10.05.16)

Rapporten fra Arbeidsgruppe organisasjonsstruktur er nå lagt ut på speiding.no til høring,...

Er du klar for 17. mai? (10.05.16)

Nå er det på tide å stryke speiderskjorta og feste alle merkene du har glemt å sy på.

Bli med på «Oppdrag: Førerpatruljen» (04.05.16)

Få fart på tropps- og patruljearbeidet gjennom spennende oppdrag. Opplegget avsluttes med en...

Her er noen av speiderne og lederne fra Sætre speidergruppe sammen med lederne fra Liberia. Midt foran: Det største julekortet sætrespeiderne har fått noen gang!

Tiril på saken!

Publisert: 10.12.2015 kl. 15:57 - sist oppdatert: 15.12.2015 kl. 13:23

Sætre speidergruppe fikk nylig besøk fra Liberia, og Tiril Thorvaldsen Fosen (11) har laget en sak om besøket til speiding.no fordi hun holder på med å ta fordypningsmerket Sekretær.

Et av merkekravene er å skrive en reportasje fra en patruljetur eller lignende til gruppeavis eller gruppas nettside. Men Sætre speidergruppe har ingen avis, og pleier ikke legge ut reportasjer fra turer på hjemmesiden sin. Tirils mamma kontaktet forbundskontoret for å spørre om Tiril kunne lage noe til NSFs nettside i stedet, og resultatet ble denne fine saken:

Besøk fra Liberia

Siste tirsdagen i november kom tre liberiske speiderledere på besøk til Sætre speidergruppe, Tonieh, Ester og Deinah. Grunnen til at de kom til Norge var at Norges speiderforbund har et samarbeid med Liberian Girl Guides Association (LGGA) som startet i 2012. For noen år siden var Liberia et krigsherjet land. NSF bidrar i ledertreningen og til å bygge opp speiderorganisasjonen på nytt.

De kom til oss på speidermøtet til flokken og troppen og fortalte litt om hvordan det er i Liberia. Under ebolakrisen var LGGA med på å instruere innbyggerne i hvordan de skulle unngå å bli smittet av ebola. Blant annet var noe så lite som håndvask med såpe viktig for å ikke bli smittet. De er veldig glade for at vi har hjulpet dem med penger som blant annet gikk til utstyr som hindret smitten i å spre seg.

Hadde med snacks og julekort til speiderne

De kom først til flokken, som har laget sin egen bålplass langt inne i skogen. Den dagen var det veldig isete og glatt. På veien oppover slet de veldig, men på veien nedover begynte de å synge! Da fikk de sving på hoftene og det virket som om det var lettere for dem å holde balansen på isen, så vi kom mye fortere frem til troppsmøtet enn vi kom til flokkmøtet. På flokkmøtet snakket de om hvordan det var i Liberia. De viste frem det liberianske flagget, armbånd som var til lederne, og vi fikk smake på snacks som de har laget på speidermøter i Liberia. Det var blant annet noe som lignet på peanøttsmør og frityrstekte bananer. De selger dette i Liberia til inntekt for LGGA.

På troppsmøtet snakket de ganske mye om det samme, og så fikk speiderleder Georg og flokkleder Nina T-skjorter. De viste frem klistremerker som de brukte under ebolakrisen. De gikk rundt og så på hva speiderne gjorde på troppsmøtet. Troppen hadde poster hvor de øvde på å sette opp telt, lage trefot til bruk ved bål, om sikkerhet på tur og hvordan man bruker primus. De synes det var veldig spennende.

Jeg fikk et intervju med lederne fra Liberia.

Hvorfor kom dere hit til Norge?

– Vi ville se hvordan et vanlig speidermøte i Norge er.

Er speiding annerledes i Libera, hva er annerledes?

– Det er veldig annerledes, men det som er mest ulikt er at i Liberia har vi jente- og guttegrupper for seg. Jentene er guides og guttene er scouts.

Hvordan er et typisk speidermøte i Liberia?

– I Liberia synger vi alltid veldig mye, vi lager mat og trener opp nye ungdommer til å bli speiderledere.

Vi fikk også et gigantisk julekort av dem!


Tiril sammen med (fra venstre) Esther, Deinah og Tonieh fra Liberian Girl Guides Association. Foto: Nina Øye Thorvaldsen.


 

 

|
Tekst: Tiril Thorvaldsen FosenFoto: Tiril Thorvaldsen Fosen
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no