stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENNORD 2017DEBATTENGLISH

Vil du lage en helt vill landsleir? (23.02.17)

Nå er det mindre enn en uke igjen til landsleirpåmeldingen stenger. Så langt har over 7500...

Skikkelig kursvær på fjellederkurset (21.02.17)

Været bidro bra til å legge til rette for gode kursforhold på årets Fjellederkurs ved...

Synlighetsprisen 2016 til 7. Oslo! (02.02.17)

7. Oslo speidergruppe er vinner av Synlighetsprisen 2016. Også 1. Godvik sjøspeidergruppe...

Kontonummer mangler på kontingentgiro (30.01.17)

Denne uka kommer kontingentgiroen for 2017 i posten. Dessverre mangler kontonummeret og...

Bli med på å feire verdensspeidingen! (27.01.17)

Nå er tenkedagen her, og i år er WAGGGS’ opplegg for tenkedagen for første gang oversatt...

Bli med på «Ung talspersonkurs» på Island (27.01.17)

“Speak it up!”: Young Spokesperson training on external representation and communication...

Helseministeren åpnet flunkende nytt speiderlokale (25.01.17)

Helseminister Bent Høie (H) hadde speiderskjerfet rundt halsen da han sist uke åpnet Godeset...

Lars Volden og Daniel Gauslaa har lært mye av FÅ15.

Delte sine erfaringer fra Friluftslivets år

Publisert: 03.12.2015 kl. 16:05 - sist oppdatert: 08.12.2015 kl. 14:51

Avslutningen på Friluftslivets år ble markert med en erfaringskonferanse på Oppdal denne uka. Norges speiderforbund hadde flere innlegg på konferansen, og fikk skryt for sin innsats for friluftslivet.

Norsk Friluftsliv og Miljødirektoratet var arrangører av "Erfaringskonferansen for Friluftslivet 2015" som ble avholdt på Oppdal 1. og 2. desember. De inviterte ulike aktører som har bidratt i Friluftslivets år, som frivillige organisasjoner, fylkeskommuner og andre samarbeidspartnere, for å dele erfaringene fra året som har gått. Når FÅ15 er avsluttet, ønsker alle å videreføre gode erfaringer og bidra til at det satses like mye på friluftsliv i årene som kommer.

Generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv er imponert over hva speiderne har fått til i Friluftslivets år (FÅ15).
– Speidere har vært veldig aktive i Friluftslivets år, og har vært en forutsetning for at en rekke arrangementer har blitt så vellykket. Spesielt vil jeg trekke frem kampanjen #nattinaturen hvor speiderne gjorde en fantastisk innsats både i januar og september. Speiderne løfter fram ungt ansvar og lederskap, og det kommer til å gi store gevinster i framtiden, både for speidingen og for annet friluftsliv. Jeg blir rett og slett glad i hjertet og varm innvendig når jeg tenker på alle de entusiastiske og engasjerte speiderne jeg har fått møte i år, forteller han.

– Slipp til frivillige

Roverne Lars Volden og Daniel Gauslaa holdt et innlegg om prosjektene de har vært involvert i gjennom 2015: #mittre og den nye reklamefilmen til NSF, som ble vist på konferansen.

– Det var interessant å høre om andre organisasjoners prosjekter, hvordan de har jobbet og hva de har fått ut av det. Vi fortalte om våre prosjekter: # mittre og den nye reklamefilmen. Vårt hovedbudskap var at flere må tørre å slippe til de frivillige, gi dem lov til å komme med ideer, jobbe med å få dem ut i live og gi dem støtte fra organisasjonen når de trenger det, sier Lars Volden.

Sammen med Daniel Gauslaa snakket Volden også om hvordan man kan bruke sosiale medier til å skape aktivitet.


Utfordringen #mittre fikk barn og voksne opp i trærne og er ett eksempel på hvordan sosiale medier kan skape aktivitet.

Snakket om ungdom

Norges speiderforbund hadde sammen med DNT Ung ansvaret for sesjonen om Barn og Ungdom. – Det store spørmålet var hvordan vi i fremtiden best rekrutterer og holder på barn og unge i friluftslivet, forteller prosjektleder i for FÅ15 i Norges speiderforbund Jørgen Moland. I sitt innledningsforedrag formidlet Moland forskning på hva som motiverer barn og unge til aktivitet i naturen.
– Forskningslitteraturen er nærmest unison på at både barn og ungdom må få styre naturmøtet mer selv. De minste aksepter at de voksne styrer, mens ungdommen velger seg bort fra organisert aktivitet, avslutter Moland.

Speiderstyremedlem Tone Ødegaard beskrev hvordan ungt lederskap har vært det viktigste enkeltelementet for å holde på ungdom i over 100 år i speiderbevegelsen.
– Vi trenger ikke finne på noe nytt, men vi må ha tro på og bruke det vi har nedfelt i speidermetoden og ungt lederskap, forteller Tone. Mot slutten av sin innledning intervjuet Tone to speidere fra Oppdal 2 Pionerene speidergruppe. Speiderne i Oppdal var forøvrig hjertelig tilstede på hele konferansen og bød på kveldstur og leirbål for alle deltakerne tirsdag ettermiddag.

Andre temaer som ble diskutert på konferansen var allemannsretten, minoriteter og friluftsliv, haikeligaen og viktigheten av nærområder.

Vil jobbe videre

Foreløpige tall viser at hele 6 av 10 nordmenn har fått med seg at det er Friluftslivets år, og at Friluftslivets år har så langt i år gitt 22 prosent «mer friluftsliv» i Norge – omsatt til tall betyr det at nær 1 million av den norske befolkningen over 15 år har vært mer ute i naturen.


Speidere over hele Norge har vært ekstra aktive gjennom 2015 og vært flinke til å vise seg fram for lokalbefolkningen. Her er Lillesand-speiderne i 17. mai-toget.

Lier kommune ble kåret til Norges beste friluftslivkommune i 2015. Det var deltakerrekord med hele 56 kommuner som meldte seg på i konkurransen om tittelen «Årets friluftslivskommune 2015», med hele 17 av 19 norske fylker representert.

Lier vant blant annet fordi de har jobbet aktivt med å arrangere aktiviteter, informere og be innbyggerne om innspill. De har hatt fokus på barn og unge og vil videreføre arbeidet i 2016.

- Vi mener at friluftslivet i Norge må sikres midler til videreføring av aktivitetene og det positive engasjementet som er bygget opp av de frivillige organisasjonene sammen med kommuner og andre aktører i løpet av Friluftslivets år 2015. Staten har investert 6 kroner pr innbygger i Friluftslivets år – det er en liten, men god investering. Det er ingen tvil om at videreføring av midler til friluftslivsarbeid vil gi mer aktivitet i Norge, og bedre folkehelse , sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

|
Tekst: Gro StrømsheimFoto: Eskild Gausemel Berge
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no